PROSTE I SKUTECZNE

Już bardzo dawno wymyślono proste, ale dość sku­teczne urządzenie. Otóż nad źródłem głównych zanie­czyszczeń powietrza, którym było najpierw ognisko — źródło dymu, potem kominek czy trzon kuchenny, umie­szczano po prostu okap — jak gdyby duży lejek, ułat- /wiający wyłapywanie zanieczyszczeń i umożliwiający odprdwadzenie ich kominem na zewnątrz. Jeszcze i dziś niekiedy spotyka się takie urządzenie w starych do­mach na wsi lub w kuźniach. Z powodzeniem .można ten wynalazek zastosować w swojej kuchni. Zasadę działania okapu pokazano na rysunku. Nawet gdy przewód wentylacyjny nie znajduje się bezpośrednio nad trzonem kuchennym  można przy pomocy okapu i ru­ry blaszanej ułatwić wyłapywa­nie zapachów u ich źródła.


Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Robert i prowadzę bloga na temat kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem tego tematu, zapraszam Cię z całego serca do lektury moich wpisów!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)