Produkty bezglutenowe

Z roku na rok w sklepach pojawia się coraz więcej produktów dla osób nietolerujących glutenu. To zasługa producentów, którzy w odpowiedzi na potrzeby konsumentów stale poszerzają swój asortyment. Poza żywnością oznaczoną jako bezglutenowa w sprzedaży są też artykuły spożywcze naturalnie nie mające glutenu w składzie. Odznaczają się one zwykle niższą ceną, przez co budzą zainteresowanie osób unikających tego składnika. Jednak bardzo często na opakowaniach znajduje się informacja o śladowych ilościach glutenu lub innych alergenów. Oznacza to nic innego jak to, że produkty bezglutenowe  z natury zostały zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji lub pakowania w zakładzie. Bez obaw mogą po nie sięgać tylko te osoby na diecie bezglutenowej, które czują poprawę samopoczucia po odstawieniu glutenu, mają alergię opóźnioną na to białko lub stosują dietę bez wskazań medycznych. Z kolei osoby chore na celiakię i mające silną alergię muszą w trosce o własne zdrowie wybierać produkty oznaczone jako bezglutenowe.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Robert i prowadzę bloga na temat kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem tego tematu, zapraszam Cię z całego serca do lektury moich wpisów!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)