OBRÓBKA TERMICZNA
Przez pojęcie obróbka termiczna rozumiemy — wracając do „codziennego” języka — gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie, zapiekanie* czyli czynności związane z działaniem źródła ciepła, które dopiero z prozaicznych warzyw, ciast czy mięs, będących w stanie surowym tylko półproduktami spożywczymi, uczyni potrawy nadające się do spożycia i dostarczające rozkoszy podniebieniu. W skrócie nazwijmy to miejsce — miejscem gotowania. Tu na chwilę wróćmy do poprzedniego miejsca pracy. Aczkolwiek trudno wyobrazić sobie kuchnię bez miejsca gotowania, tj. źródła ciepła niezależnie od jego rodzaju: zwykłego pieca, w którym się pali drewnem lub węglem, piecyka gazowego, elektrycznego czy krótkofalowej kuchenki, to jednak trzeba przyznać rację fachowcom, którzy głównym miejscem pracy nazwali stanowisko poprzedzające obróbkę cieplną.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: