OBRÓBKA TERMICZNA

Przez pojęcie ob­róbka termiczna rozumiemy — wracając do „codzien­nego” języka — gotowanie, pieczenie, smażenie, du­szenie, zapiekanie* czyli czynności związane z działa­niem źródła ciepła, które dopiero z prozaicznych wa­rzyw, ciast czy mięs, będących w stanie surowym tylko półproduktami spożywczymi, uczyni potrawy nadające się do spożycia i dostarczające rozkoszy podniebieniu. W skrócie nazwijmy to miejsce — miejscem gotowania. Tu na chwilę wróćmy do poprzedniego miejsca pracy. Aczkolwiek trudno wyobrazić sobie kuchnię bez miej­sca gotowania, tj. źródła ciepła niezależnie od jego rodzaju: zwykłego pieca, w którym się pali drewnem lub węglem, piecyka gazowego, elektrycznego czy krótkofalowej kuchenki, to jednak trzeba przyznać ra­cję fachowcom, którzy głównym miejscem pracy naz­wali stanowisko poprzedzające obróbkę cieplną.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Robert i prowadzę bloga na temat kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem tego tematu, zapraszam Cię z całego serca do lektury moich wpisów!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)