CZYSTE PRODUKTY

Co należy zrobić z oczy­szczoną marchwią,’ wypatroszoną i oskrobaną rybą, oddzielonym od, kości mięsem? Naturalnie starannie umyć,, opłukać… a więc następnym miejscem w logicz­nej kolejności będzie miejsce mycia, ale tylko miejsce mycia produktów w toku ich obróbki. Sprawa mycia w szerszym ujęciu zostanie omówiona po prześledze­niu toku przygotowywania posiłków. Określiliśmy już trzecie stanowisko pracy — przejdźmy więc dalej. Dopiero mając czyste produkty przystępuje, się do ich właściwej, zasadniczej obróbki. Polega ona przede wszystkim na rozdrabnianiu i mieszaniu (łączeniu) składników przyszłej potrawy. Umyte i obrane jarzyny szatkujemy, mięso krajemy, zbijamy; mielemy, ciasto wyrabiamy, wkładamy produkty do naczyń, formujemy, słowem — surowce zaczynają przemieniać się w potra­wę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Robert i prowadzę bloga na temat kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem tego tematu, zapraszam Cię z całego serca do lektury moich wpisów!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)