CIĄG ROBOCZY
Najkrótszy ciąg stanowisk pracy wtedy wyniesie: chłodziarka 60 cm, zlew jednokomorowy, 40 cm, główne miejsce pracy 60 cm, kuchenka – 30 cm, miejsce odstawiania potraw — 40 cm, czyli razem 2 m 30 cm. Tak zorganizowany ciąg kuchenny jest prawidłowy, ale ma zastosowanie tylko dla bardzo małej rodziny, nie prowadzącej pełnego gospodarstwa.innym schematem jest układ kuchenny w kształcie litery „L”.Ciąg roboczy załamuje się wzdłuż dwu ścian kuchni, stąd podobieństwo do litery „L’\ Taki układ skraca, chociaż w niewielkim stopniu, drogę wzdłuż ciągu płaszczyzn roboczych, poza tym daje często możliwość powiększenia poszczególnych stanowisk pracy. Pozwala również zagospodarować prawidłowo nawet tak małe pomieszczenie jak pokazane na rysunku, gdzie żadna ze ścian nie ma długości 2,30 m, która została określona jako minimum długości ciągu płaszczyzn roboczych przy omawianiu kuchni jednorzędowej.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: