BLAT KUCHENNY

Blat z płyty wiórowej (grubości ok. 20 mm) można wykończyć szpachlując go, szlifując, malując itd., aż do ostatecznego polakierowania, tub okleić ceratą albo folią plastykową, co jest łatwiejsze i tańsze. Powierzchnia blatu tak wykończona nie jest zbyt trwała i odporna na zadrapiania, jak w przypadku płyt laminowanych. Przy kupnie folii plastykowej, należy upewnić się, że używanie jej — w połączeniu z artykułami spożywczymi — nie jest szkodliwe.Do klejenia folii plastykowej można użyć kleju „li- nolit”, który daje bardzo dobre rezultaty, pod warun- kjem że folia nie jest perforowana, tzn. nie ma małych otworków przez które przenikająca przy częstym zmywaniu woda rozpuszcza klej (folie o groszkowanej, wytłaczanej powierzchni mają takie otwory). W takim przypadku należy użyć klejów wodoodpornych — „cer- tusu”, „arbusu”, lub „butaprenu”. Ten ostatni jest naj- kłopotliwszy w użyciu, gdyż klei „przy okazji” wszystko: ręce, nożyczki, ubranie itd., ale trzyma najpewniej. Odradzam jednak stosowanie folii groszkowa- nyfch, gdyż nie są zbyt łatwe do utrzymania w idealnej czystości.