BLAT KUCHENNY

Blat z płyty wiórowej (grubości ok. 20 mm) można wykończyć szpachlując go, szlifując, malując itd., aż do ostatecznego polakierowania, tub okleić ceratą albo folią plastykową, co jest łatwiejsze i tańsze. Po­wierzchnia blatu tak wykończona nie jest zbyt trwała i odporna na zadrapiania, jak w przypadku płyt lami­nowanych.  Przy kupnie folii plastykowej, należy upewnić się, że używanie jej — w połączeniu z artykułami spożyw­czymi — nie jest szkodliwe.Do klejenia folii plastykowej można użyć kleju „li- nolit”, który daje bardzo dobre rezultaty, pod warun- kjem że folia nie jest perforowana, tzn. nie ma małych otworków przez które przenikająca przy częstym zmy­waniu woda rozpuszcza klej (folie o groszkowanej, wytłaczanej powierzchni mają takie otwory). W takim przypadku należy użyć klejów wodoodpornych — „cer- tusu”, „arbusu”, lub „butaprenu”. Ten ostatni jest naj- kłopotliwszy w użyciu, gdyż klei „przy okazji” wszyst­ko: ręce, nożyczki, ubranie itd., ale trzyma najpew­niej. Odradzam jednak stosowanie folii groszkowa- nyfch, gdyż nie są zbyt łatwe do utrzymania w ideal­nej czystości.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Robert i prowadzę bloga na temat kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem tego tematu, zapraszam Cię z całego serca do lektury moich wpisów!
© Wszelkie prawa zastrzeżone